Инфлацията твърдо ще намалява“, това заяви  служебният министър на икономиката

...
Инфлацията твърдо ще намалява“, това заяви  служебният министър на икономиката
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Инфлацията ще намалява. От ЕК се съобразиха със спецификите на българския пазар

Инфлацията твърдо ще понижава “, това съобщи  служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.
Той уточни, че служебното държавно управление е окуражено това да стане с бързи темпове и поради приемането на България в еврозоната.

 

„ Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне сензитивно. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, сега е значимо депутатите да решат за над 200 лв. отплата за тока “, добави той.

Министърът прикани народните представители да гласоподават и компенсиране поради цените на газа.

„ Компаниите, с цел да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че в случай че цената се качи над 200 лева, ще бъдат обезщетени. Това ще помогне за понижаване на инфлацията “, акцентира Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекомерно оптимистично.

„ Със сигурност към 5%,6%,7% би било търпимо в тази обстановка на годишна база. На месец ще продължи да спада “, сподели още той.

 

Имаме право да продаваме в България вторични артикули, получени при преработката на съветски нефт, съобщи пред bTV министърът на стопанската система Никола Стоянов. Той бе безапелационен - не става дума за заобикаляне на глобите.  
 
Повод за коментара му е решението " Лукойл " да измести облагите си напълно у нас. Енергийният министър Росен Христов пък призна, че през нас съветски нефт ще " тече " нагледно казано към други европейски страни, тъй като страната ни ще препродава получените при преработката му вторични артикули. 

От Европейската комисия дадоха отговор, че това не може да се случи и дерогацията не се отнася до продажбата на съветски нефт. Освен това от Европейска комисия показаха, че трети страни нямат право да купуват артикули, получени при преправянето на съветски нефт. 

Министър Стоянов изясни, че от Европейска комисия са се съобразили със спецификите на българския пазар и това е повода за дерогацията, която дава 2 години опция страната ни да употребява съветски нефт. Става обаче дума единствено вноса на тръбен подобен, посочи министърът.

" България не може да продава съветски нефт на трети страни. Това е изрично. Но имаме право да продаваме артикули, получени при преправка на съветски нефт в България. Забраната касае и доставяният по тръба съветски нефт. При нас идва по море. Европейската комисия ни дава опция да решим този проблем ", уточни Стоянов.

Той бе безапелационен, че не става дума за заобикаляне на глобите, а също така предходното държавно управление е лимитирало правото ни да изнасяме съветски нефт.

" Когато се създава дизел, с цел да се получи нужното количество, се получават и други артикули, които не могат да се продават в трети страни. Тези други артикули би трябвало да се складират, в случай че не могат да се изнасят. Но складовете у нас могат да понесат несъмнено количество. Дерогацията е направена за България, с цел да може да сме обезпечени с горива, само че производството е от такова естество, че има остатъчни артикули, които би трябвало да отидат някъде ", изясни Стоянов. 

 

Трябвало е да се мисли за други възможности по-отдавна, безапелационен бе служебният стопански министър и добави:

“Направихме диверсификация и съветски газ не употребяваме сега. Дерогацията дава време две години. “Лукойл ” би трябвало да се приготви ”.

Николов не счита, че компанията чака войната да свърши и възбраните да отпаднат, тъй като “мащабът е прекомерно огромен, с цел да се разчита на такива случайности ”. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР